Deze 10 planten zorgen voor extra zuurstof én zuiveren de lucht

Pexels

Degenen die mij ook maar een béétje kennen, weten dat ik van planten houd. En ja, ook ik kan planten alsnog vermoorden (meestal door juist iets te enthousiast met water te gieten). Al dat groen in huis vind ik heerlijk. Het staat gezellig, fleurt de boel een beetje op en is met de #urbanjungle-hype helemaal van deze tijd. Lekker jaren zeventig in een nieuw jasje. Maar wist je dat planten ook nog eens hartstikke goed zijn voor de schone lucht in huis? NASA deed hier onlangs een onderzoek naar en de resultaten hiervan deel ik natuurlijk graag met jullie.

Om te beginnen aan de planten die helpen bij een schone lucht (en meer zuurstof), is het handig om te weten wat schone lucht eigenlijk is. Tegenwoordig zijn de huizen allemaal zo goed geïsoleerd, dat we eerder te maken krijgen met droge lucht en weinig zuurstof. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen krijgt. Planten zijn hierbij de ideale oplossing. En: ze zorgen niet alleen voor een betere lucht, maar ook voor betere akoestiek en sfeer.

Natuurlijke luchtverfrissers

Elke (kamer)plant produceert zuurstof, maar niet elke plant zuivert ook de lucht. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verschillende planten die de lucht wél zuiveren. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht op, die vervolgens in de wortels van de plant worden opgeslagen en afgebroken. Ook kunnen planten vieze geurtjes afbreken, waardoor het dus eigenlijk gewoon natuurlijke luchtverfrissers zijn.

Maar hoe weet je dan welke planten voor een schone lucht zorgen? Bij het onderzoek van NASA werden de hoeveelheden van de chemicaliën benzeen en trichloorethyleen (oplosmiddelen die in verschillende synthetische materialen worden toegepast) en formaldehyde (een gas dat o.a. bij de productie van leer en tapijt wordt gebruikt) in een ruimte gemeten. Dat deden ze voor- en nadat ze de planten geplaatst hadden. De volgende planten waren vooral erg goed in het zuiveren van de lucht:

Graslelie (Chlorophytum comosum)

Deze plant is heel makkelijk te onderhouden en kan zowel op een zonnige- als schaduwplek staan. Als je merkt dat de aarde wat droog wordt, kun je hem een beetje water geven. Bij mij worden de bladen vaak wat lichter van kleur als-ie (misschien al iets te lang) droog staat.

View this post on Instagram

Hang in there🌱✨

A post shared by Avalon Botanique (@avalonbotanique) on

Scindapsus (Epipremnum)

Een mooie plant met hartvormige bladeren met vaak gele of witte vlekken erop. Het is een makkelijk te onderhouden plant die je het beste op een licht plekje kunt zetten. Let er wel op dat je deze niet in direct zonlicht zet, want daar kan-ie niet zo goed tegen. Als de grond droog voelt, kun je hem wat water geven, maar je kunt hem ook af en toe even besproeien met een plantenspuit. Deze plant is trouwens ook heel makkelijk te stekken: je knipt er een stuk af, zet het in een glaasje water en wacht tot er nieuwe wortels aankomen.

View this post on Instagram

The shadow of this plant looks pretty awesome!🌿✨

A post shared by Avalon Botanique (@avalonbotanique) on

Chamaedorea Palm

Het is een palm uit Mexico die klein blijft. Handig voor als je niet zoveel ruimte hebt, maar wel wat groen in huis wilt hebben. Door zijn grootte wordt het ook wel de Mexicaanse dwergpalm genoemd. Deze plant houdt van een natte grond, maar zorg er wel voor dat je hem niet verzuipt. Je kunt het beste steeds een klein beetje water geven. Ook deze plant kun je het beste op een lichte plek zitten, maar niet in direct zonlicht.

Areca palm

Deze lijkt op de vorige palm, maar wordt een stuk groter. De Areca palm staat erom bekend dat-ie snel groeit, en daardoor ook snel te kweken is. Maar door die snelle groei is het wel een minder sterke plant en kan-ie best snel zijn sierwaarde verliezen. Ook de grond van deze palm moet licht vochtig blijven. Hij groeit het beste op een lichte plek.

https://www.instagram.com/p/BdwBPU8n7jT/?tagged=arecapalm

Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana of Dracaena Janet Craig)

Een erg makkelijke plant om te verzorgen. Hij heeft namelijk niet veel licht nodig, en kan uitgroeien tot een behoorlijke kamerplant. De naam Drakenbloedboom heeft-ie te danken aan het sap van de stam dat oranje/rood kleurt als het aan de lucht wordt blootgesteld. Vroeger dachten ze dat dit met hekserij te maken had, dus kreeg het deze naam. Geef de plant zo nu en dan wat water, verder heb je hier niet zoveel omkijken naar.

Krulvaren (Nephrolepis)

Een makkelijke kamerplant die het zelfs goed doet in de donkere hoeken van je kamer. Het is belangrijk om de grond wat vochtig te houden, maar probeer geen water te gieten in het hart van de plant. Ook leuk om als hangplant op te hangen als je weinig ruimte hebt!

View this post on Instagram

💚🌿

A post shared by Avalon Botanique (@avalonbotanique) on

Lepelplant (Spathiphyllum)

De witte bloemetjes in deze plant lijken op een lepel, vandaar ook de naam Lepelplant. Het is een makkelijke en goed bloeiende kamerplant die het goed doet op een plekje met minder licht. Daarnaast is het bijna onmogelijk om deze plant te laten verdrinken (handig!). Wat ook erg makkelijk is, is dat deze plant het zelf aangeeft als-ie water nodig heeft, dan gaat-ie namelijk hangen.

perfect Peace Lily ➖ #planted #spathiphyllum #peacelily #indoorplant #canberra

A post shared by PLANTED (@thenameisplanted) on

Vrouwentongen (Sansevieria)

Dit is één van de makkelijkste kamerplanten en (waarschijnlijk daarom) bijna in elk huis wel te vinden. In 2009 werd deze plant zelfs uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, omdat hij de ergste verwaarlozing zelfs doorstond. Hij heeft weinig water nodig en het maakt niet zoveel uit waar je deze neerzet. Zowel op een lichte- als donkere plek in huis groeit-ie goed.

Hedera (Klimop)

Een plant die je waarschijnlijk wel eens gezien hebt. Het groeit als onkruid en klimt tegen wanden en bomen op, waardoor sommige huizen zelfs helemaal bedekt raken onder het groen. Het is een makkelijke kamerplant qua onderhoud, maar op de één of andere manier is het mij nog niet gelukt om deze plant in leven te houden… Hij groeit het beste op een schaduwplek, en heeft een licht natte grond nodig. Ook leuk om deze plant als hangplant ergens op te hangen!

https://www.instagram.com/p/Bdzle7cnHPR/?tagged=hedera

Flamingoplant (Anthurium)

Deze plant is bekend vanwege de prachtige bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is makkelijk te onderhouden. In de zomer heeft-ie redelijk wat water nodig en het is belangrijk dat de grond van deze plant licht vochtig blijft. Hij doet het goed op een lichte plek zonder direct zonlicht. Als-ie te veel in de zon staat, zie je dat aan een gele gloed op de bloemen. Staat-ie te veel in de schaduw, dan blijven de bloemen groen.

Geef een reactie