Hoe stek je een Pilea Peperomioides, ofwel Pannenkoekplant?

Je ziet de Pilea Peperomioides vaak genoeg voorbij komen. Op Instagram is deze plant namelijk een grote hit! Deze plant wordt ook wel de pannenkoekplant of Chinees muntplantje genoemd. Voorheen was-ie bijna nergens verkrijgbaar en dat maakte hem toen zo bijzonder. Inmiddels is deze vrijwel overal weer te verkrijgen, maar dat maakt hem zeker niet minder leuk.

Ongeveer een jaar geleden kocht ik via Instagram een stek van de pannenkoekenplant. Deze is uitgegroeid tot een behoorlijk grote plant en komen er zelfs baby pilea’s naar boven! Ik heb er een paar afgeknipt om deze te stekken. En ik zal je kort uitleggen hoe je dit doet.

Pilea stekken

De pilea kan op twee manieren baby’s krijgen, namelijk via uitlopers die onderaan naar boven komen. Of via de een zijstek, die letterlijk aan de stam van de plant zal groeien. Om de Pilea te stekken, knip je een uitloper af. Ik deed dit toen-ie nog best klein was, maar het is verstandiger om ze eerst een stukje groter te laten groeien. Dan is de kans op overleven namelijk het grootst. 😉

 

Dit zijn de uitlopers van de Pilea.
Knip er eentje af…
… en zet het in een klein glaasje water.

Zorg ervoor dat het stekje in het glaasje altijd genoeg water heeft, anders zal-ie al snel dood gaan. Houd dit goed in de gaten! Het water verdampt namelijk vrij snel, vooral als het warm is. Als je ziet dat de stek wortels krijgt, kun je hem in de grond zetten. Zo simpel is het!

De pilea houdt van zonlicht, maar je kunt deze beter niet direct achter het raam zetten als de zon hier flink op schijnt. Zorg ervoor dat de grond een beetje vochtig blijft, door hem één keer in de week een scheutje water te geven.

Wist je dat je je eigen pannenkoekplant ook gewoon online kunt kopen?

Geef een reactie