Verjaardagsweek en het einde van las Fallas

Zo, dat was me het maandje wel. Hoewel het leek alsof las Fallas vorig jaar een stuk heftiger was, ben ik wel blij dat het nu weer voorbij is. Voor de Valencianen is het vuurwerk heilig en maken ze daar dan ook goed gebruik van tijdens de hele feestmaand. Gelukkig voor ons is Sjaak niet bang voor de knallen, maar erg prettig is het (vooral voor hem) natuurlijk niet.

Als ik op ons balkon stond, zag ik aan de rechterkant een mega grote feesttent staan, waar dan ook goed gebruik van werd gemaakt door de bijbehorende Fallas-vereniging. Vooral laat in de avond werden de Spaanse deuntjes op het hoogste volume gedraaid, tot diep in de nacht. Gelukkig waren we redelijk voorbereid en hadden we de oordoppen binnen handbereik liggen.

Mascletà

Natuurlijk moesten we de Fallas ook van dichterbij meemaken. Elke dag in maart is om 14 uur de masclèta, waarbij er keihard vuurwerk afgestoken wordt. Soms horen we dat zelfs vanaf ons huis, wat zo’n 6 km verderop zit. Het grootste plein in Valencia – Plaza Ayuntamiento – wordt hiervoor afgezet en heel wat mensen komen in hun lunchpauze hiernaar kijken. Daarna besloten we te gaan lunchen bij een Italiaans tentje op een vet schattig pleintje.

We zagen al een tijdje flink wat elektrische scootertjes staan/rijden in de stad en vooral Dave was heel benieuwd hoe dit werkte. We besloten daarom met zo’n scootertje naar de stad (en weer terug) te gaan. Vet handig!

Verrassing!

De rest van de week besloten we het wat rustiger aan te doen, zodat we al het werk af konden maken en allebei helemaal vrij waren op zondag: Daves verjaardag. Dat ging niet helemaal zoals gepland, want op vrijdagavond stond m’n vader ineens voor de deur! De volgende ochtend moest er eerst nog wat gewerkt worden, en daarna hebben we een heel stuk gewandeld en geluncht.

Daves verjaardag

De volgende ochtend was Dave jarig en we besloten naar onze favo brunch-spot te wandelen. Hier hadden we een heerlijk ontbijt en aten natuurlijk een taartje.

Het was prachtig weer en in de middag hebben we zelfs op het strand gelegen. Dave moest en zou een ‘nieuwjaarsduik’ doen dus die ging er helemaal even voor. En dat op 17 maart.

In de avond zijn we gaan eten bij Taberna Jamón Jamón, wat nogal een toestand was om daar te komen. Het bleek een belangrijke avond voor de Fallas te zijn waarbij iedereen naar Plaza de la Virgen liep om bloemen te offeren. Dat zorgde ervoor dat de stad compleet ontregeld was. We liepen van het ene punt in het centrum naar het andere, en konden met geen mogelijkheid bij het restaurant komen. Na veel geduld, een oversteek door de parade (inclusief over hekjes klimmen), was het ons eindelijk gelukt. Onze Italiaanse vrienden schoven aan en dat was een perfecte afsluiter voor deze dag.

Einde Fallas

Op maandag vertrok m’n vader weer naar Nederland en dinsdag was dan eindelijk de laatste dag van de Fallas. Dat werd afgesloten met héél veel vuurwerk. Ik wilde dat per se nog even meemaken, omdat het bij ons aan het einde van de straat was. Het is nogal een bijzondere toestand, zo op klaarlichte dag.

In de avond werden de poppen verbrand tijdens la cremà. Het wordt aangestoken met vuurwerk en is een heel spectakel. De brandweer staat ernaast om ervoor te zorgen dat de boompjes en de huizen niet in de fik vliegen.

En zo zag het eruit toen het werd aangestoken:

Je begrijpt dat ik niet per se getreurd ben nu deze feestmaand voorbij is. Voor nu een paar weekjes rust voordat de volgende mensen ons weer op komen zoeken. Het voelt alsof de zomer hier nu echt is begonnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *