Zo kan ik me beter focussen tijdens mijn werk

Ik ben iemand die nogal snel afgeleid is. Soms vind ik het zelfs al moeilijk om mensen uit te laten praten, maar meestal komt die afgeleide kant naar boven als ik aan het werk ben. Want oh ja, ik moest nog even dat artikel lezen. En hey: wat zal er nu op Instagram gebeurd zijn? En op Telegram of WhatsApp? Grote kans dat mijn vriendinnen hier super interessante onderwerpen hebben opgegooid waar ik me graag even in meng. Vervolgens ben ik een uur verder, staan er honderd tabbladen open van artikelen die ik wil lezen en heb ik eigenlijk geen idee meer van waar ik eigenlijk mee bezig was. Daar mocht wel eens verandering in komen, vond ik zelf.

Ik Googelde op: ‘hoe krijg ik meer discipline’ en ‘hoe kan ik me beter focussen’ en eerlijk gezegd kwamen daar best interessante onderwerpen naar boven. Dingen die ik natuurlijk ook gewoon zelf had kunnen bedenken, maar die me toch even wakker hadden geschud.

Meer discipline

Om meer discipline te hebben, en dus alle afleiding beter te kunnen weerstaan om je beter te kunnen focussen, kwamen er aantal interessante onderwerpen naar boven. Namelijk:

  • Verwijder alle afleidingen – doe je telefoon dus uit
  • Doe één ding tegelijk
  • Zet een timer voor je taken
  • Schrijf alle gedachten die voor afleiding zorgen even op, zodat deze uit je hoofd zijn
  • Plan van te voren hoe je dag eruit gaat zien – doe dit zo strak mogelijk, zodat je geen tijd hebt om te lanterfanteren
  • Begin je dag met een routine
  • Sluit je dag af door op te schrijven wat je geleerd hebt, waar je dankbaar voor bent en wat de win-momenten van je dag waren.

Het zijn eigenlijk dingen die ik allang wist, maar nooit écht goed heb toegepast in mijn leven. En dus bedacht ik dat het tijd was om hier verandering in te brengen.

Ochtend routine

Toen ik nog voor Ondertussen.nl werkte, heb ik verschillende challenges gedaan. Maar eentje die me goed is bijgebleven, is de Miracle Morning challenge, naar het boek ‘Miracle Morning‘ van Hal Elrod. Hij vertelt in dit boek hoe je succesvol kunt zijn ‘voor 8 uur ’s ochtends’. Leek mij vrij ambitieus, maar het bleek toch aardig goed te werken.

De manier om dit te doen is door een routine toe te passen waarbij je gaat mediteren, schrijven, lezen, affirmaties opzegt, visualiseert en beweegt. Eerlijk is eerlijk, zo vroeg opstaan vond ik niks, maar het idee van een ochtendroutine hebben, sprak me wel aan. En dus ging ik hiermee aan de slag, want een goede ochtend zorgt in de meeste gevallen voor een goede dag.

Doei telefoon

Ik word het meeste afgeleid door mijn telefoon. Door de berichten die binnenkomen, maar ook door het eindeloos scrollen op Instagram. Hierdoor vergeet ik heel gemakkelijk de tijd en zit ik dus eigenlijk mijn tijd gewoon te verdoen. Omdat ik weet dat ik in de ochtend het meest productief ben, probeer ik mijn telefoon in de ochtend zo lang mogelijk op vliegtuigstand te houden. Zo word ik niet meer afgeleid door leuke (of minder leuke) berichtjes die binnenkomen en beïnvloedt dit dus ook niet hoe mijn ochtend eruit ziet. Ik kan me volledig focussen op mijn werk en krijg op die manier een stuk meer gedaan dan normaal.

Schrijf je gedachten op

Als ik aan het werk ben, gaat er tegelijkertijd een hoop door mijn hoofd. Over wat voor boodschappen er nog gehaald moeten worden, waar we de volgende dag willen lunchen en wat de beste route is om daar te komen. En het liefst zoek ik dat per direct dan allemaal op. Waardoor ik volledig uit mijn concentratie word gehaald en daarna niet meer weet waar ik eigenlijk mee bezig was. Hoe ik daar vanaf probeer te komen? Door al deze gedachten op te schrijven in een notitieboekje dat naast mijn laptop ligt. Zo hoef ik niet ‘bang’ te zijn dat ik deze dingen ga vergeten en kan ik dit lijstje rustig afwerken nadat mijn werk gedaan is.

Ben jij snel afgeleid? En heb je nog extra tips om je beter te kunnen focussen? Laat het me weten in de reacties!

2 Replies to “Zo kan ik me beter focussen tijdens mijn werk”

  1. Focus!! Herkenbaar, daar heb ik ook vaak moeite mee! Thanks voor de tips!

    1. En vooral blijven oefenen, dan wordt het steeds iets makkelijker! 🙂

Geef een reactie