Zo verzorg je de Monstera Deliciosa

De Monstera: inmiddels niet meer weg te denken in elk interieur. Deze plant komt in verschillende soorten en maten, is makkelijk te onderhouden en zal niet snel doodgaan. En daarom zul je de Monstera ook veel in kantoren tegenkomen. Hij heeft weinig verzorging nodig én doet het goed op een wat donkere plek. Maar het gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf. Om je te helpen deze plant zo mooi mogelijk te houden, heb ik een aantal tips voor je.

Maar eerst even terug naar waar de Monstera eigenlijk vandaan komt: hij is er in verschillende soorten en maten, en wordt ook wel Philodendron genoemd. Deze komt uit de aronskelkfamilie. Oorspronkelijk is de Monstera plant een echte klimmer: hij komt uit Zuid-Afrika en klimt hier in het oerwoud tegen de bomen op. En weer terug naar ons interieur: want hier zal deze waarschijnlijk niet vaak uit zichzelf omhoog gaan. Maar als je wilt, kan het dus wél. Daar heeft-ie jouw hulp een beetje voor nodig. Plaats bijvoorbeeld een mosstok in de pot en zorg dat de plant hier tegenaan kan groeien.

Verzorging

verzorg je deze gatenplant nou eigenlijk? Toen ik die van mij kocht, zaten er al flink wat bladeren aan. Maar: deze waren vrijwel allemaal zonder de bekende gaten. Ik ging even op onderzoek uit en kwam er al snel achter dat er meer gaten in de bladeren komen naarmate de plant meer licht krijgt. En het klopt: alle nieuwe bladeren die hierna zijn gegroeid, zitten vol prachtige gaten.

Plek:
Je kunt hem het beste neerzetten op een wat lichtere plek. Hier komen de bladeren namelijk het beste tot zijn recht. Mocht je geen licht plekje voor deze plant hebben in je huis, dan doet-ie het ook prima op een donkere plek.

Water:
Geef de plant geregeld water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft. Ik geef mijn Monstera één keer in de week een flinke scheut water. Maar als ik zie dat hij een beetje slap is gaan hangen, geef ik hem die week een extra beetje.

Verzorging: 
Nevel de bladeren af en toe met een plantenspuit. Soms komen er luchtwortels aan de plant: mochten die te lang worden, dan kun je ze afknippen. De plant groeit naar het licht, dus af en toe draaien kan ook geen kwaad. En omdat deze plant een klimmer is, kun je hem af en toe een beetje helpen de juiste richting op te groeien.

Stekken

Ben je zelf de gelukkige eigenaar van deze plant, maar wil je hem graag met iemand delen? Dan heb je geluk: want deze plant is heel gemakkelijk te stekken. Zoek op de stengel naar een stukje waar een luchtwortel uit kan groeien. Dit zijn vaak kleine knobbeltjes op de stengel, die worden ook wel knopen genoemd. Knip de stengel onder de knoop af.

Zet deze stengel in een glas water en wacht tot er wortels uit groeien, dit gebeurt meestal uit het knobbeltje, dus zorg dat die onder water zit. Als de wortels eenmaal gegroeid zijn, kun je de plant in aarde zetten. Leuk om te geven als cadeautje!

View this post on Instagram

In love with this jungle at @kickkiki 💚

A post shared by Avalon Botanique (@avalonbotanique) on

Meer weten over planten in huis en de verzorging hiervan? Misschien is het boek Urban Jungle wel iets voor jou!

Geef een reactie